Satudarah mag niet naar Heerenveen

Motorclub Satudarah heeft plannen om zich vestigen tussen Joure en Heerenveen. Waar het prospect chapter Lakeside precies zou moeten komen is niet duidelijk maar burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen heeft aan de Leeuwarder Courant laten weten de komst van de zwartgele MC te willen keren.

Van der Zwan wijst erop dat sommige leden van de motorclub zichzelf buiten de wet stellen. Verschillende Satudarah-leden worden verdacht van zware delicten als poging tot moord, drugshandel en geweld, aldus de burgemeester. ‘Ik zal er alles aan doen om ze te weren’, zegt Van der Zwan.

De terreinen die Satudarah op het oog heeft, gaan volgend jaar over naar de gemeente Heerenveen. De club wil nog niet naar buiten brengen waar en wanneer ze tussen Joure en Heerenveen zullen neerstrijken. ‘Pas als we officieel opengaan, kan er iets gezegd worden’, aldus kapikane (de op een na hoogste rang binnen de club) Henk Kuipers.

In Drachten heeft Satudarah het chapter Ice City een clubhuis ingericht in een gehuurd gebouw aan de Omloop. Burgemeester Tjeerd van Bekkum van Smallingerland. ‘Tot nu toe verloopt alles conform de regelgeving. Ze weten zelf natuurlijk ook dat ze een bijzondere, in het oog springende club vormen.’ Van Bekkum werd pas burgemeetser toen de club al Drachten was gevestigd. Hij had dat niet proberen tegen te gaan: ‘Want dat kun je niet.’

Maar zijn Heerenveense collega Van der Zwan zegt: ‘Ze zijn hier gewoon niet welkom. Ze houden zich bezig met praktijken die wij hier niet willen.’