‘Satudarah rekruteert Willem II-fans voor criminele klussen’

Volgens de gemeente Tilburg en de politie ronselen prominente leden van de verboden motorclub Satudarah Tilburgse jongeren voor de harde supporterskern van Willem II. Satudarah-kopstukken zouden grote invloed hebben op vooral jonge fans. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Bedreiging en drugshandel

In verklaringen van de politie en de gemeente staat dat de in 2018 verboden motorclub ‘op structurele wijze’ fanatieke Willem II-aanhang probeert te rekruteren voor criminele klussen. Als voorbeeld worden het bedreigen van personen en drugshandel genoemd. De gemeente en politie maken zich daar zorgen over: ‘Binnen de harde kern van Willem II hebben prominente leden van Satudarah een belangrijke rol’, schrijft de gemeente.

Illegale ‘freefights’

De politie en het OM zeggen de invloed van Satudarah binnen de harde kern van Willem II terug te zien in ‘foto’s op internetsites en dealeractiviteiten in en rond het stadion’. In april staan tien harde kernleden terecht in de rechtbank van Antwerpen. Justitie verdenkt ze ervan dat ze samen met bevriende fans van Antwerp FC in 2017 meededen aan illegale ‘freefights’ en bosgevechten tegen rivaliserende supportersgroepen. Naast de tien Nederlanders zijn er nog 56 verdachten.

Van de negen Tilburgse verdachten hebben er zeker drie banden met Satudarah, zo melden bronnen rond het politieonderzoek aan Brabants Dagblad. Ze waren lid van de chapters in Tilburg of Eindhoven. Eén verdachte komt uit Den Haag.

KingSide

Politie en justitie maken zich vooral zorgen om de groep jongere supporters op de KingSide (drie supportersvakken achter één van de twee goals) ‘die soms een romantisch beeld hebben van het leven als crimineel of gevoelig zijn voor status en groepsdruk’. Volgens de gemeente zijn er jongeren van de KingSide ‘doorgegroeid’ naar een club die zich de OneNiners noemt en rechtstreeks zou worden aangestuurd door vroegere Satudarah-kopstukken. In een strafdossier werd OneNiners eerder genoemd als een supportclub en knokploeg van Satudarah.

Willem II wil niet reageren tegenover de krant. Een woordvoerder wil alleen kwijt dat ‘de club zich distantiëert van freefights en bosgevechten’.

Ook bij Ajax, Feyenoord, FC Twente en FC Zwolle doken eerder Satudarah-leden op bij de harde kern van de clubs. Met name in Vak P bij Twente zouden leden van Satudarah de dienst hebben uitgemaakt.