Satudarah wil smartengeld van OM

Satudarah gaat smartengeld eisen van het Openbaar Ministerie. Dat zegt Robert Speijdel, huisadvocaat van de motoclub, vrijdag in De Telegraaf. Het OM rectificeerde gisteren een persbericht, waarin werd gezegd dat drie mannen die zijn veroordeeld voor het gijzelen van twee Almeloërs, leden van Satudarah waren. Uiteindelijk bleek maar een van de drie verdachten lid van Satudarah te zijn.

Het OM nam het bericht terug ‘op grond van een door de motorclub beschikbaar gestelde ledenlijst en eerder beschikbare informatie’. De advocaat slaat voornamelijk aan op de ‘eerder beschikbare informatie’. ‘Als het OM dus gegevens had waaruit dit blijkt en je stuurt willens en wetens andere informatie de wereld in, dan is er in mijn ogen sprake van smaad en laster. Iets waarvan we aangifte zullen doen’, aldus Speijdel in De Telegraaf.

De motorclub spande eerder een kort geding aan om rectificatie te eisen. Dat zou volgende week dienen. In een nieuwe zaak zal Satudarah een schadevergoeding eisen, om de kosten te compenseren die zijn gemaakt bij de voorbereidingen van het kort geding. Ook wil de motorclub smartengeld van het OM vanwege reputatieschade.

Ook wil Satudarah excuses van het OM. Dat werd ook geëist voor het kort geding, maar ‘verontschuldigingen hebben alleen zin als ze uit je hart komen en oprecht zijn’. De rectificatie verandert de zaken, vindt Speijdel. Excuses zou volgens de advocaat nu zeker op zijn plaats zijn.

Lees hier alles over Satudarah.