Satudarah wil uitbreiden in Scandinavië

Motorclub Satudarah is van plan om nieuwe chapters te openen in Denemarken en Zweden. Dat hebben leden van de motorclub gezegd tegen Scandinavische media. Satudarah had het het afgelopen jaar zwaar in beide landen: het chapter in Kopenhagen wordt dwarsgezeten door de gemeente, in Zweden werd de complete top van de motorclub opgepakt.

‘Maar wij zijn hier gekomen om te blijven’, zeggen de Zweedse leden in het blad Expressen. De motorclub zou de mogelijkheden bekijken om een chapter te openen in Aarhus, de tweede stad van Denemarken. Maar ook andere grote steden behoren tot de mogelijkheden.

Clubhuis Kopenhagen

Het is niet duidelijk of de plannen voor nieuwe chapters in verband staan met tegenvallers van de motorclub in Scandinavië. Zo moet het chapter in Kopenhagen waarschijnlijk verhuizen omdat de gemeente de grond onder het clubhuis wil gebruiken om vrachtwagens te laten draaien. De rechter heeft de gemeente wat dat betreft al in het gelijk gesteld.

De gemeente Kopenhagen had eerder al aangekondigd alles te zullen doen om Satudarah uit de stad weg te krijgen. Mogelijk wil het chapter daarom naar Aarhus verhuizen.

Zweedse top in de cel

Dat juist de Zweedse leden van Satudarah een teken van leven geven, is daarnaast opvallend omdat afgelopen jaar de complete Zweedse top van de motorclub werd gearresteerd en veroordeeld. De president van het chapter in Malmö werd in april in een trein met enkele andere leden gearresteerd met bijna 40 kilo coke, met een straatwaarde van 4,5 miljoen euro.

De Zweedse autoriteiten hoopten met de veroordelingen een belangrijke slag te hebben geslagen. Satudarah maakt nu duidelijk: wij leven nog.