Satudarah ziek van ‘offensief tegen motorclubs’

Henk Kuipers, een van de leiders van Satudarah (kapikane), is 'schijtziek' van de campagne die justitie tegen de motorclub voert. Dat zegt Kuipers in een interview in Nieuwe Revu van deze week. Het zou de Satudarah-leider niet verbazen als er meer VVD-leden in de gevangenis zitten dan leden van zijn motorclub.

Door Michael de Hoogh

Kuipers haalt in Nieuwe Revu het voorbeeld aan van een 'bestuurslid' van Satudarah, die afgelopen december werd opgepakt omdat hij een taxichauffeur met een mes had bedreigd. Hij zou hem hebben gedwongen van de Grote Markt in Groningen naar Wirdum te rijden, een rit van zo'n anderhalf uur.

Gijzeling

'Die man die ze hebben aangehouden ken ik goed', vertelt Kuipers. 'Hij is geen bestuurslid van onze club en ze hebben hem na twintig uur al weer vrijgelaten.' Volgens Kuipers ging het bovendien niet om een gijzeling. 'De feiten die door politie naar buiten worden gebracht, zijn gewoon onjuist.'

VVD

Justitie liet de afgelopen twee maanden weer even haar tanden zien. In een aantal berichten van de politie werd er nadrukkelijk bijvermeld dat een verdachte lid was van Satudarah. 'Het wordt eens tijd dat de politie in de berichten gaat melden van welke politieke partij de verdachten lid zijn en bij welke vereniging ze horen. Ik durf te wedden dat er meer leden van de VVD vastzitten dan leden van onze club”, laat Kuipers zelfverzekerd weten.

No Surrender

Kuipers zegt verder ook iets over de opkomst van No Surrender en de bizarre beelden die werden uitgezonden door RTL. Mannen in ontbloot bovenlichaam kregen tientallen klappen met leren jacks. 'Dat zijn de tradities van Satudarah', zegt Kuipers. 'Wij hebben dat ontwikkeld. Je wordt min of meer van jongetje tot krijger geslagen. Met de opkomst van No Surrender is niets mis.'

Lees meer in Nieuwe Revu.