Satudarah-leden voor de rechter

Eén van de twee mannen die op 23 augustus in Rijsbergen door leden van de motorclub Satudarah is mishandeld vindt het niet meer noodzakelijk dat de verdachten hiervoor worden vervolgd. Dat zei de officier van justitie donderdag tijdens de rechtszaak tegen tien leden van de motorclub Satudarah die terechtstaan voor die mishandeling of voor bedreiging van portiers van café De Nachtwacht in Breda.

Het slachtoffer liep bij die mishandeling een aantal flinke klappen op. Een ander slachtoffer werd in Rijsbergen in zijn buik gestoken.

De rechtbank heeft besloten de rechtszaak tegen de Satudarah-leden die van de mishandeling in Rijsbergen worden verdacht aan te houden tot 12 april. Het Openbaar Ministerie heeft hen poging tot moord en zware mishandeling ten laste gelegd.

Advocaten van de de verdachten willen dat hun cliënten in vrijheid worden gesteld. De verwondingen van de slachtoffers zouden niet zo ernstig zijn. Volgens advocaat Eric Thomas waren de slachtoffers naar Rijsbergen gekomen om een groot contant bedrag op te eisen, voortkomend uit een deal, en zouden zelf ook hebben willen dreigen met geweld. 

De afspraak was gemaakt door een Satudarah-lid maar toen het tweetal kwam opdagen bleek hij met een groep te zijn gekomen. De bezoekers werden meegenomen in een auto naar een afgelegen plaats waar ze werden geschopt en gestoken. De politie observeerde verschillende Satudarah-leden en was getuige van de ontvoering maar greep niet in. Het Openbaar Ministerie zal op een latere zitting deze handelwijze van de politie uitleggen.

Om juridisch-technische reden is de dagvaarding tegen een Satudarah-lid die verdacht werd van bedreiging van twee portiers van De Nachtwacht nietig verklaard. Deze is niet betekend aan de verdachte of zijn advocaat.

De zaak tegen de andere verdachten van deze bedreiging is aangehouden tot 12 april omdat de portiers moeten worden gehoord bij de rechter-commissaris en ook enkele agenten die eveneens zouden zijn bedreigd.

Er zitten nu zes verdachten vast. Ze zijn allen aangehouden toen de politie onder meer het clubhuis van de motorclub in Zundert binnenviel.

Hier alle berichten over Satudarah.