SBS mag politieverhoren uitzenden

SBS6 mag de politieverhoren van de twee mannen die zijn veroordeeld voor de moord op Henk Opentij en Mary Run, uitzenden. De advocaten van de twee mannen, die vorige week in hoger beroep tot 17 jaar celstraf werden veroordeeld, wilden de uitzending voorkomen en spanden een kort geding aan.

De makers van de reportage zeggen er alles aan te hebben gedaan om de daders onherkenbaar te maken. Zo worden de namen niet volledig genoemd, zijn de hoofden aan de voor- en achterkant onherkenbaar gemaakt en zijn de stemmen vervormd.

De advocaten hadden desondanks flinke bezwaren tegen de uitzending. ‘Ik kon de verhoren alleen onder strenge voorwaarden inzien’, aldus advocaat Roethof. ‘Nu geeft het OM ze zomaar aan SBS.’ De advocaat vindt dat de verhoren ook in bijvoorbeeld tekst weergeven hadden kunnen worden.

‘Vorm van censuur’

Volgens de advocaat van SBS zou een verbod van de uitzending een vorm van censuur. De verdachten wisten bovendien dat de verhoren werden opgenomen, stelt de advocaat.

De rechter vindt de inbreuk op privacy niet zwaar genoeg en besloot dat de verhoren uitgezonden mogen worden. Diverse advocaten melden op Twitter dat dat grote gevolgen kan hebben voor toekomstige verhoren. Zij zullen hun cliënten adviseren niet te praten tijdens verhoren omdat het OM de beelden aan media kan geven.

17 jaar

Afgelopen vrijdag diende het hoger beroep tegen de twee verdachten. Ze werden veroordeeld tot zeventien jaar celstraf; twee jaar langer dan voor de rechtbank. De twee hebben het echtpaar om het leven gebracht nadat zij het huis van Opentij en Run wilden beroven.

De daders vonden sleutels met daaraan het adreslabel van het echtpaar op straat, en besloten toen bij de woning in te breken. Maar de bewoners waren op dat moment thuis. Het paar werd geslagen en gestoken en overleed aan die verwondingen.