Scandinavië: Eén minuut stilte slachtoffers

In geheel Scandinavië is één minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen van afgelopen vrijdag. In Noorwegen waren bij de universiteit in Oslo koning Harald, koningin Sonja en premier Stoltenberg (foto) aanwezig. Zij zetten als eerste hun handtekening in het condoleanceregister.Ook op andere plaatsen in het land waren duizenden mensen bijeengekomen, zoals bij het eiland Utøya waren mensen stil. Ook in Zweden, Finland, Denemarken en IJsland hield de bevolking op het middaguur stilte. Zie video.

Het dodental van de aanslag van vrijdag wordt misschien nog iets naar beneden bijgesteld. Tot nu toe gaat het om 93 mensen die bij het regeringsgebouw in Oslo door een bom en op het eiland Utøya zijn omgekomen.

De vermoedleijk dader Anders Breivik moet aan het begin van de middag voor de rechter koen die beslist over het verlengen van het voorarrest en over de voorwaarden. Die zitting vindt achter gesloten deuren plaats.

Breivik heeft inmiddels bekend. Hij wil dat de zitting openbaar is zodat hij kan uitleggen waarom hij deze terreurdaden heeft gepleegd.

De langste gevangenisstraf die in Noorwegen kan worden opgelegd is 21 jaar. Als een rechtbank oordeelt dat de veroordeelde dan nog een gevaar is voor zijn omgeving, kan dat met steeds vijf jaar worden verlengd.