Scanner proef in bajes mislukt

Justitie is er niet in geslaagd met speciale apparatuur de smokkel van telefoons en drugs in gevangenissen beter aan te pakken. Dat meldt de NOS. Een proef met security scanners is mislukt. De inspectie voor Justitie en Veiligheid concludeerde vorig jaar dat gevangenen nog te vaak mobieltjes en drugs in hun cel hebben liggen.

Met een nieuwe scanner, zoals op Schiphol, probeerde men de hoeveelheid drugs en mobieltjes terug te dringen tijdens een pilot-project in de gevangenis van Vught. Maar nog steeds wisten gedetineerden de smokkelwaar, waaronder harddrugs zoals cocaïne en heroïne, naar binnen te krijgen.

Volgens de NOS ontbreekt het gevangenispersoneel aan tijd om alle cellen grondig te inspecteren en met detectiepoorten, bagagedoorlichting en fouilleren kan ook niet al het smokkelwaar gevonden worden. Gisteren doken er beelden op in De Telegraaf van gevangenen in een groepscel die dansend drugs en drank gebruiken.

Update:

Inmiddels zijn 5 gedetineerden naar aanleiding van het incident in isolatie geplaatst.

Te klein

Justitie hoopte met de nieuwe security scanners de drugs en mobiele telefoontjes beter te onderscheppen. Maar de scanners detecteren de verboden spullen niet, zo zegt een woordvoerder van Justitie. De telefoontjes en de zakjes drugs zijn te klein, zo blijkt. Sommige telefoontjes zijn zelfs niet groter dan een paar centimeter.

Mini GSM telefoons zijn kleiner dan een aansteker en kunnen makkelijk verstopt worden.

Hond

Naast de scanners werd er ook een telefoonhond met de naam Amy opgeleid. De hond lukt het wel op de gesmokkelde waar te traceren. Binnenkort komt er een tweede hond bij. Wel is zij maar bepaalde tijd inzetbaar en moet ze gedeeld worden met alle gevangenissen van Nederland. Daarnaast heeft het gevangeniswezen nog 11 drugshonden.

Zie ook:

Nooit meer stiekem je advocaat bellen vanuit de cel