‘Schaamte binnen OM over affaire Van Nimwegen’

De op non-actief gestelde hoofdofficier van justitie van Rotterdam, Marc van Nimwegen, heeft in zijn tijd als procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie een functioneringsgesprek gehad met de ex-man van zijn eerdere minnares. Dat is volgens de NRC niet goed gevallen bij collega’s binnen het Openbaar Ministerie.

Affaire

Van Nimwegen was procureur-generaal tussen 2008 en 2014 en verantwoordelijk voor personeelszaken en functioneringsgesprekken. De officier van justitie over het functioneringsgesprek handelde was ex-echtgenoot van Heleen Rutgers. Zij kreeg een affaire met Van Nimwegen waardoor het huwelijk klapte. Zij is onlangs benoemd als nieuwe hoofdofficier van justitie van het parket Oost-Brabant.

Na Rutgers legde Van Nimwegen het aan met Marianne Bloos die onder zijn verantwoordelijkheid werd benoemd tot hoofdofficier van justitie van het functioneel parket.

Zwaargewichten

Vrijdag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat een commissie juridische zwaargewichten onder leiding van voormalig procureur-generaal bij de Hoge Raad, Jan Watse Fokkens, de handel en wandel van Van Nimwegen gaat onderzoeken.

Volgens NRC is er binnen het Openbaar Ministerie de schaamte over de gang van zaken rond Van Nimwegen. In de rechtszaal verdachten de maat nemen terwijl er binnen de eigen organisatie aantoonbaar wordt gelogen en gemarchandeerd geeft een ongemakkelijk gevoel.

Een anonieme vrouwelijke officier van justitie die belast is met fraudezaken zegt in de NRC te hopen dat er door het werk van de onderzoekscommissie ‘een flinke bezem door de hut zal gaan’.

Marianne Bloos heeft volgens de krant alle medewerkers van haar functioneel parket vorige week een vertrouwelijke e-mail gestuurd. Daarin stond de passage: ‘Ik hoop dat we gauw in rustiger vaarwater terechtkomen.’

Zie voorgaande berichten:

Hoofdofficier Rotterdam weg voor onbepaalde tijd

‘Verliefde hoofdofficieren samen naar Thailand’

‘Verziekte sfeer in top OM door liefdesrelatie’