Schade cybercriminaliteit Nederland 8,8 miljard

Nederland wordt ieder jaar door cybercriminaliteit voor 8,8 miljard euro gedupeerd. Dat is 1,5% van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee is de schade voor Nederland in vergelijking met andere landen relatief hoog. Dat valt te lezen in een maandag gepubliceerd onderzoek van Amerikaanse Centre for Stategic and International Studies (CSIS) in samenwerking met softwaremaker McAfee.

Schade

Wereldwijd bedraagt de schade door deze vorm van criminaliteit jaarlijks 327 miljard euro, in Europa is dat bijna 53 miljard euro, die 8,8 miljard euro voor Nederland is dan relatief hoog.

Intellectueel eigendom

Doordat Nederland bij een groep landen hoort waar de economie gedragen wordt door bescherming van intellectueel eigendom, kan een oorzaak zijn waarom Nederland zo hoog scoort. Cybercriminelen slaan namelijk vaak hun slag op dat gebied. Een andere reden waarom Nederland zo hoog scoort, kan zijn omdat veel andere landen bijna geen goede cijfers hebben over cybercriminaliteit.

Informatie

Naast het schenden van intellectueel eigendom, raakt het achterhalen van informatie de economie ook hard. ‘Zo ontdekte een Europees bedrijf tijdens onderhandelingen over een contract dat de andere partij al wist wat hun ondergrens was’, schrijft het CSIS. Volgens het onderzoek onttrekken de criminelen 15 tot 20% van de totale waarde die via het internet wordt gegenereerd.