Schadevergoeding na onterechte tbs-detentie

Een man die zes jaar onterecht in een tbs-kliniek heeft gezeten, krijgt een financiële compensatie. Hij kreeg van de rechtbank in Almelo in 2005 vier maanden cel en tbs voor een eenvoudige mishandeling. Maar in de wet staat echter dat tbs alleen kan worden opgelegd als op het gepleegde misdrijf een gevangenisstraf van 4 jaar of meer staat. Zijn advocaat Hans Anker en het Openbaar Ministerie zijn het nu eens over een schadevergoeding, maar over de hoogte willen de partijen niets kwijt.

Op eenvoudige mishandeling staat een maximumstraf van drie jaar, dus tbs was in deze zaak niet toegestaan. Het gerechtshof in Arnhem oordeelde dat er in deze zaak inderdaad geen wettelijke basis voor tbs was. Daarop werd de verlenging van de tbs van de man afgewezen en werd hij uit de tbs-kliniek vrijgelaten.

In een ander geval van oplegging van onterechte tbs, door de rechtbank van Amsterdam, zijn de partijen nog niet toe aan het overeenkomen van een schadevergoeding doordat het Openbaar ministerie in die zaak nog in hoger beroep is gegaan.

In die zaak zat – als gevolg van dezelfde fout – een veroordeelde achttien jaar ten onrechte in de tbs. Dat bleek een justitiële dwaling te zijn die tientallen rechters, leden van het Openbaar Ministerie en advocaten niet hebben doorzien.