Schadevergoeding voor Okura-zaak

De Serviër Erol 'Erco' M., heeft na een jarenlange procedure 48.000 euro schadevergoeding gekregen. M. is vrijgesproken van de poging tot liquidatie van de Montenegrijn Milos 'Bato' P. op 30 juli 1998 voor het Okura Hotel in Amsterdam. Dat schrijft Het Parool. Het gerechtshof in Amsterdam vindt nu dat Erol M. ten onrechte heeft vastgezeten.

Binnenhuisarchitect

De rechtbank veroordeelde eerst M. tot zes jaar cel, maar het gerechtshof sprak hem daarna vrij. De Hoge Raad hield die uitspraak in stand. Het gerechtshof oordeelde deze week dat M. weliswaar geen openheid van zaken gaf maar dat hij de verdenking dat hij had geschoten niet aan zichzelf te wijten had. In een aparte procedure gaan binnenhuisarchitect M. en zijn raadsman Gabriel Meijers proberen ook schadevergoeding te krijgen omdat M.'s bedrijf ter ziele ging.

Sergio

Bato P. ging er volgens justitie wel van uit dat M. de dader was omdat de broer van Erol M. in Joegoslavië in zijn been werd geschoten, uit wraak voor de mislukte liquidatiepoging. Bato P. is door het gerechtshof in Den Haag in 2012 vrijgesproken van het laten plegen van drie liquidaties: op Srdjan "Sergio" Miranovic in 2006, Erwin Tra in 1993 en Ronald van Essen in 1999.