Schakersmoord zonder lijk voor de rechter

Ondanks dat het lichaam van Michael de Vrieze (foto) nooit is gevonden, gaat justitie de hoofdverdachte, Cafer G., toch vervolgen voor de moord op de Friese schaakfanaat. Volgens de plaatselijke journalist Mick van Wely blijkt dat uit een pro-forma zitting van maandag. Michael de Vrieze verdween in april 2010. Cafer G., de huisgenoot van het slachtoffer, ging kort daarna naar Turkije en werd aangehouden toen hij later het vliegtuig pakte naar Moskou.

 

Over het motief van de moord is nog niet veel duidelijk. Mick van Wely schrijft over een eventueel verband met een hennepkwekerij die in het huis aanwezig was. De schaker woonde in 2010 in Leeuwarden, maar logeerde regelmatig bij een vriendin in Groningen. Een Turkse man die illegaal in Nederland verbleef, Cafer G., huurde een kamer bij de vriendin van De Vrieze.

De Vrieze verdween op 11 april 2010 toen hij in een casino in Groningen was geweest. Zijn schaakvrienden belden de politie toen hij niet op een schaaktoernooi kwam opdagen. Hij bleek al enige tijd niet thuis te zijn geweest: de post lag hoop opgestapend en zijn kat was uitgehongerd. Justitie loofde eerder al een beloning uit van 10.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de oplossing in deze zaak. 

Blijkbaar heeft justitie genoeg bewijs om Gafer G. veroordeeld te krijgen, want anders is het riskant om hem voor de rechter te brengen. Het lichaam van De Vrieze is namelijk nooit gevonden en dan is het heel lastig om iemand te veroordelen. In een andere bekende moordzaak zonder lijk in Groningen – de moord op Ilham Benchelh – durft justitie het nog niet aan om de hoofdverdachte voor de rechter te brengen. Kasem M. loopt nog steeds vrij rond en zou zelfs alweer vertrokken zijn naar Marokko. 

Het is niet helemaal onmogelijk om iemand te veroordelen voor een moord terwijl het lichaam van het slachtoffer nooit is gevonden. Frans J., werd eerder dit jaar door het hof in Arnhem veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor de moord op hobbyfotograaf Henk Peters uit Doorwerth. De zwakbegaafde Peters verdween in 2009 en zijn lichaam is ook nooit gevonden. Frans J. is eerder door de rechtbank vrijgesproken in deze zaak.