Schalkwijk: Man sloeg vrouw en kinderen dood

De vrouw en twee kinderen die op zondagochtend 21 oktober 2012 dood werden gevonden na een brandmelding in hun boerderij in Schalkwijk (Utrecht), zijn door hun man en tevens vader doodgeslagen in hun slaap. De man werd ook dood gevonden, maar blijkt te zijn overleden als gevolg van de brand.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag de onderzoeksresultaten bekendgemaakt. Uit onderzoek van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is gebleken dat de man op die zondagochtend zijn 46-jarige vrouw, zijn 11-jarige dochter en zijn 15-jarige stiefdochter om het leven heeft gebracht door ze in hun slaap op het hoofd te slaan.

Vervolgens heeft de man hun woning, de boerderij, in brand gestoken en is zelf aan de gevolgen van die brandstichting overleden. Nu blijkt dat de man ten tijde en voorafgaand aan het delict meerdere stoornissen had en onder grote spanning leefde. Dat meldt het OM naar aanleiding van een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).

De man zou onder meer plannen hebben met de aangekochte boerderij, maar dat liep uit op een teleurstelling. Volgens het onderzoek van het NIFP was dat een (verergerde) oorzaak voor de spanningen. Naast de resultaten van dit onderzoek kan er niet met zekerheid gesteld worden dat daar ook het motief van de moorden en zelfmoord ligt. Waarbij zelfmoord niet is aangetoond.

Lees ook:

UPDATE Meerdere lijken gevonden na brand