Schandaal: Drugs planten bij onschuldigen

In New York lijkt een schandaal los te barsten rond een voormalige NYPD’er die tijdens een rechtszaak over corruptie heeft bekend routinematig drugs bij onschuldige mensen te hebben “geplant”, om aan arrestatie-quota’s te kunnen voldoen. Voormalig rechercheur Stephen Anderson getuigde onder ede in zijn eigen zaak. Hij wordt ervan verdacht in een bar in Brooklyn pakjes cocaïne in de zakken van vier onschuldige mannen te hebben gestopt, hetgeen was gefilmd door bewakingscamera’s.

Volgens Anderson deden hij en zijn collega’s in Zuid-Brooklyn en Queens dit soort plants op routinebasis, ze noemden deze praktijk flaking.

Anderson heeft voorafgaande aan zijn verklaring een deal gesloten over een verklaring.

Anderson zegt dat er grote druk bestond binnen het NYPD om arrestaties om drugsbezit. Vorig jaar zijn er in New York ruim 50.000 mensen aangehouden voor marihuana-bezit. ‘Een rechercheur moet ieder jaar een bepaald aantal mensen arresteren voor drugs’, zei Anderson. Hij zei ook dat voor arrestaties om hard drugs-bezit extra overwerkuren werden genoteerd.

Tegenstanders van streng drugsbeleid in de VS wijzen erop dat deze praktijk voortkomt uit de war on drugs die onhaalbare beleidsdoelstellingen veroorzaakt.

De zaak ligt politiek zeer gevoelig in New York omdat de slachtoffers doorgaans zwart of latino zijn geweest.