Foute super-cop deed zaken met NL

Zowel de Nederlandse politie als een Nederlandse criminele organisatie hebben zakengedaan met een corrupte top-drugsbestrijder in Australië. Mark Standen is vorige week veroordeeld voor het importeren van grondstoffen ter waarde van bijna 90 miljoen euro voor de productie van methamfetamine. Hij deed zaken met de Nederlanders Loek W. en oud-kickbokser, de Amsterdammer Jan Plas.

 

Standen was lid van de Crime Commission van New South Wales, de belangrijkste staat in Australië waar ook Sydney ligt. In 2008 is Standen ontmaskerd als drugshandelaar. De affaire heeft de rechtstaat in Australië in enorme beroering gebracht. De Crime Commission richt zich met name op grootschalige drugshandel.

In Australië is de handel in methamfetamine, of ice, heel groot doordat veel mensen eraan verslaafd zijn. Pseudoefedrine, de belangrijkste grondstof is zeer duur. 

De Nederlandse politie heeft voor 2008 ook jarenlang met hem samengewerkt zonder te weten dat hij corrupt was. Toenmalig chef bij de Nationale Recherche, commissaris Jan Boersma, was gisteren te zien op de Australische zender ABC. Hij zei geschokt te zijn toen hij te horen kreeg dat zijn Australische collega Mark. S. in 2008 werd opgepakt. Standen was jarenlang het aanspreekpunt in Nederlandse drugsonderzoeken.

Toen de Australische federale politie onderzoek op Standen begonnen was werd ook in de Nationale Recherche in het diepste geheim ingelicht. Standen kreeg de codenaam Rupert en werd cryptisch beschreven zodat hij zichzelf niet zou herkennen in computerbestanden.

Zie ook:

De mega-zaak van Loek W. en Jan Plas 

.