Scheidsrechter Gözübüyük verdachte matchfixing

De Nederlandse voetbalscheidsrechter Serdar Gözübüyük wordt genoemd in het strafdossier rond een Duitse strafzaak in matchfixing. Volgens Paul R., hoofdverdachte in de zaak, was de Nederlandse scheidsrechter betrokken bij het manipuleren van twee wedstrijden in de Nederlandse Eerste Divisie.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van stukken uit het strafdossier.

R. wil strafvermindering

De 29-jarige Gözübüyük is een van de prominente Nederlandse voetbalscheidsrechters. Hij fluit regelmatig Nederlandse topwedstrijden en wordt ook aangesteld bij internationale wedstrijden. Hij fluit vanavond PSV-Heerenveen, waarin PSV mogelijk kampioen wordt.

De beschuldiging wordt binnenkort besproken in de rechtszaak tegen Paul R. Die wordt gezien als spil in een grote matchfixingorganisatie, waar criminele hoge bedragen inzetten op wedstrijden die zijn omgekocht.

R., van Nederlandse afkomst, zou wedstrijden hebben ‘gefixt’ in het binnen- en buitenland. Hij is in januari aan Duitsland overgeleverd, en heeft toen meerdere verklaringen afgelegd in de hoop op een lagere straf.

Wedstrijden zijn onderzocht

Volgens R. zijn de Nederlandse wedstrijden Veendam – Helmond Sport (0-0) en Fortuna Sittard – Cambuur Leeuwarden (1-2) omgekocht in september 2009. Gözübüyük floot beide wedstrijden. Dat deze wedstrijden zijn genoemd door R., is al langer bekend. De KNVB heeft de duels toen laten onderzoeken, maar dat leverde niets op.

R. heeft niet verklaard wat de rol van Gözübüyük zou zijn geweest. Omdat het onderzoek naar de wedstrijden ook niets heeft opgeleverd, blijft vaag wat onduidelijk hoe de wedstrijd precies is gemanipuleerd. Maar de criminelen zetten op allerlei ogenschijnlijk willekeurige acties in: de eerste ingooi, de eerste vrije trap. En omdat Gözübüyük beide wedstrijden floot, was hij volgens R. de enige die beide wedstrijden kon beïnvloeden.

R. en Gözübüyük pokeren

Volgens de Duitse verhoorders weet R. meer van de zaak. Ze denken dat hij persoonlijk contact heeft gehad met Gözübüyük. De twee zouden elkaar hebben gezien in het clubhuis van Young Boys, zou blijken uit informatie van Nederlandse opsporingsdiensten. Dat clubhuis werd eind 2011 gesloten omdat er illegale pokertoernooien werden georganiseerd.

Dat R. het clubhuis is geweest, is te verklaren: hij is een beroepsgokker. Gözübüyük houdt ook van het spelletje. Hij kwam eerder al in opspraak omdat hij met voetballers poker zou hebben gespeeld. Hij ontkende dat toen. De Volkskrant heeft hem gevraagd of hij in het clubhuis is geweest, maar daar heeft de scheidsrechter geen antwoord op gegeven. Hij zegt wel dat hij R. niet kent:

Ik ben geschokt dat mijn naam in dit verband wordt genoemd door iemand die ik niet ken en dat het voor zo iemand zo makkelijk is iemand publiekelijk imagoschade toe te brengen. Dit is iemand die ik ook niet wil kennen. Dat ik mij moet verantwoorden voor uitlatingen van deze persoon, voelt onrechtvaardig.

Ook R. zegt dat hij Gözübüyük nooit heeft ontmoet, hij weet wel dat er met de scheidsrechter is gesproken. Een Turkse gokker had een hoog bedrag op een Nederlandse wedstrijd gezet, en de handlanger raadde R. aan om met de Turkse gokker mee in te zetten. Volgens R. wist de handlanger dat de Turkse gokker met de scheidsrechter had gesproken.

Gözübüyük ontkent dat hij is omgekocht, laat hij in een reactie aan de krant weten.

Voor de zekerheid zeg ik het één keer: ik ben zuiver. Het is juist mijn rol ervoor te zorgen dat de twee teams elkaar eerlijk en sportief bestrijden. Hoe beter ik dat doe, hoe beter dat is voor de wedstrijd en het publiek. Dat is mijn uitdaging als sportman en mijn enige drijfveer om scheidsrechter te zijn.