Schiedammer groot in Australisch drugsonderzoek (UPDATE)

In het grote Australische onderzoek (“Veyda”) naar de import van grote hoeveelheden harddrugs komt de Schiedammer Nejmi S. (42) naar voren als de man die de drugs aanleverde vanuit Nederland. Dat schrijft De Telegraaf.

MW1

De krant had de beschikking over delen van het Australische dossier. S. woont en werkt in Dubai maar de politie observeerde hem terwijl hij in Nederland contacten had met verdachten. In het onderzoek is een infiltrant ingezet met de codenaam MW1, dat was ofwel een politieman undercover, ofwel een criminele burgerinfiltrant. De Australian Federal Police (FPA) heeft in dat onderzoek de Australische criminelen Hakan A., Steven E. en de broers Fadi en Daniel I. in beeld. In augustus vorig jaar is in Nederland meer dan duizend kilo drugs onderschept.

Leende

Op 21 mei 2017 had de Nederlandse politie op verzoek van Australië bij het Golden Tulip hotel in Leende een ontmoeting in beeld waarbij agent MW1 belde met een ’baas in Dubai’, dat is volgens het politiedossier Nejmi S..

De politie legt ook vast hoe S. in Dubai vertelde over zijn handel in cocaïne en xtc. S. zegt dat hij in Nederland over 5.000 kilo MDMA-poeder en drie xtc-fabrieken beschikt en grote drugsvoorraden had in verschillende landen.

In augustus zijn 25 mensen opgepakt en is in Nederland een voorraad cocaïne, MDMA en crystal meth gepakt. Er zijn ook in Nederland een viertal verdachten. Nejmi S. verblijft in Dubai op vrije voeten, maar er zijn ook geruchten dat hij Turkije zou zijn.

Opsporingsmethode

De advocaat van Nejmi S. is Haroon Raza uit Rotterdam. Hij zegt in reactie tegen Crimesite: ‘in Nederland is S. nog nooit verdacht geweest van een drugs- of een geweldsdelict, laat staan dat hij is veroordeeld. Ik heb vorig jaar na publiciteit over de zaak de officier van justitie gebeld en gevraagd of er iets aan de hand was. Hij zou erop terugkomen maar ik heb niet meer van hem gehoord.’

Raza stelt grote vraagtekens bij de opsporingsmethode en de activiteiten van de infiltrant. Een pseudokoop opzetten mag in Nederland, maar inzetten van een burgerinfiltrant of uitlokken mag niet.

Zie ook:

‘Schiedammer geen verdachte in Australische zaak’ (UPDATE)