Schietende agent Nieuw-Vennep niet vervolgd

De agent die op 30 mei in Nieuw-Vennep bij een gijzeling een 17-jarige Amsterdammer neerschoot (video), wordt niet vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM). Na onderzoek concludeert de Rijksrecherche dat de agent uit noodweer heeft gehandeld. Het slachtoffer was een van de twee mannen die verdacht werden van een overval op een cafetaria.

Op woensdagavond 30 mei werd een snackbar aan het in Nieuw-Vennep overvallen door twee mannen. Het personeel werd bedreigd met een slagwapen en iets dat op een vuurwapen leek. Daarbij vielen geen gewonden.

Na de overval sloegen de verdachten op de vlucht en drongen een woning binnen. De bewoners werden gegijzeld. Toen de verdachten naar buiten kwamen, met de bewoners onder schot, greep de politie in. Een van de twee 17-jarige Amsterdammers werd later neergeschoten.

Uit onderzoek van de Rijksrecherche is gebleken dat de agent uit ‘putatief noodweer’ heeft gehandeld. Dat wil zeggen dat de agent zich bedreigd en aangevallen voelde, terwijl dat niet de realiteit was. De stressvolle situatie speelde natuurlijk ook een rol. De agenten waren van mening dat de verdachten een wapen droegen.

Het OM heeft besloten de agent daarom niet te vervolgen