Schietende peuters

Schokkende cijfers uit de VS. Dit jaar hebben al 23 peuters iemand met een vuurwapen verwond. In verschillende gevallen vielen er doden. Vorige week schoot een 2-jarig jongetje in Milwaukee per ongeluk zijn moeder in de auto dood. En in februari werd een 9-jarige jongen in Alabama doodgeschoten door zijn 3-jarige broertje. 

Door Timo van der Eng

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar heeft er een opvallende stijging plaatsgevonden. In 2014 waren er in de eerste vier maanden 18 peuters die de trekker overhaalden – tegen dit jaar dus 23. Deskundigen kunnen niet verklaren waarom er dit jaar tot nu toe zo veel meer schietincidenten met peuters zijn.

Peuters zelf slachtoffer

In de meeste gevallen zijn de peuters zelf het slachtoffer. 18 van de 23 keer dit jaar raakten de peuters zichzelf. Daarvan werd de helft dodelijk getroffen. Schietende peuters komen het meest voor in Georgia. Texas en Missouri staan op de tweede plaats.

Auto

Er is in de VS momenteel veel aandacht voor het vuurwapengeweld door peuters. Dat komt vooral door de dood van Patrice Price (foto), die door haar zoontje per abuis werd doodgeschoten vanaf de achterbank van de auto terwijl ze op de snelweg bij Milwaukee reed. Het jongetje had het vuurwapen op de vloer van de auto gevonden. Het wapen was eigendom van de vriend van Price. Hij is beveiliger en had zijn wapen in zijn holster onder de bestuurdersstoel gelegd. Price reed in de auto van haar vriend. In de auto bevonden zich ook nog de moeder van het slachtoffer en een zoontje van een jaar.

Florida

Vorige maand vond in Florida een soortgelijk incident plaats. De 31-jarige Jamie Grit werd toen door haar zoontje in haar rug geschoten toen ze in haar auto reed. De 4-jarige had een vuurwapen gevonden dat vanonder de bestuurdersstoel in het zicht van het jongetje was gegleden.