Nederlandse advocaat neergeschoten bij Duitse grens (UPDATE5)

In Twente is woensdagmorgen vlak over de Duitse grens bij Glane (gemeente Enschede) de Nederlandse advocaat Philippe Schol (43) zwaargewond geraakt bij een schietincident. De politie was dinsdagmorgen op zoek naar een witte VW Polo met Nederlands kenteken met daarin meerdere inzittenden. Het slachtoffer is volgens de politie buiten levensgevaar.

Drie schoten

De Nederlandse politie heeft de grens afgesloten. De Duitse politie heeft de doorgaande weg naar de grens, de Losserstrasse, afgesloten. Er zouden drie schoten zijn gelost. Volgens een betrouwbare bron van Crimesite is het slachtoffer Philippe Schol.

Het slachtoffer was op het moment van de aanslag zijn hond aan het uitlaten, volgens TC/Tubantia. Ooggetuigen verleenden eerste hulp, onder meer bij een beenwond. Het slachtoffer vertelde dat hij door twee Marokkanen is beschoten, die hij kende. Ze zouden in een VW Polo hebben gereden.

Volgens TC/Tubantia is het slachtoffer een advocaat uit Enschede. Hij werd vanuit een rijdende auto beschoten op de Lossersestraße in Gronau, vlak over de grens bij Glane. Het slachtoffer is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht maar was wel aanspreekbaar. De Duitse politie gaat uit van een gerichte actie tegen de advocaat.

Sportschool

De neergeschoten advocaat trad veel op als curator in faillissementen en werd volgens betrouwbare bronnen van TC/Tubantia al geruime tijd ernstig bedreigd. Volgens diezelfde bronnen kreeg hij zelfs enige tijd persoonsbeveiliging.

Advocaat Schol was betrokken in het faillissement van sportschool Olympic Gym in Losser, niet ver van de woning waar Schol beschoten was. Het pand van die sportschool werd begin oktober beschoten. De Telegraaf schrijft dat één van de betrokkenen verdachte was in een wiet- en witwasonderzoek.

De politie zegt te onderzoeken of die link er inderdaad is.