Peilbaken bij liquidatiepoging Jan S.

De schietpartij vorige maand in het Limburgse Echt, waarbij op paardenhandelaar Jan S. uit Stevensweert werd geschoten, was een poging tot liquidatie. De politie maakte vandaag bekend een peilbaken te hebben gevonden onder de auto. De 57-jarige man raakte zwaargewond.

Op dinsdagavond 1 maart rond 20.45 uur was Jan S. met zijn auto vanuit Echt naar Ohe en Laak gereden. Plotseling werd zijn Mercedes beschoten. De paardenhandelaar werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Er werden zeker acht kogels afgevuurd op de auto, waardoor S. zwaar gewond raakte. De medepassagiers, zijn vrouw en een kind van 12, kwamen met de schrik vrij.

Nomads

S. was verdachte in het onderzoek naar de moord op Ronald Noteboren (41) uit het Limburgse Schinnen in 2009. In dat onderzoek waren ook leden van de voormalige Nomads uit Limburg in beeld. Noteboren werd gevonden dichtbij de snelweg A67 zonder hoofd en zonder handen. Noteboren had een rol gespeeld bij het wegsluizen van de miljoenen bij het Amsterdamse kunstfonds.

Revalidatie

De politie startte direct na het incident een onderzoek en deed een oproep aan getuigen om zich te melden. De recherche gaat ervan uit dat er sprake is van een gerichte actie tegen Jan S., zijn vrouw en het 12-jarige kind. Het slachtoffer raakte ernstig gewond bij het schietincident en hem wacht een langdurig revalidatietraject met medische begeleiding.

Peilbaken

Met een peilbaken is het mogelijk op een object van een afstand te volgen en duidelijkheid te krijgen over de locatie ervan. Het apparaatje bevat een GPS-chip en een GSM-zender, waarmee door middel van een mobiele dataverbinding de locatie wordt doorgegeven. Degene die het baken plaatst kan dan met zijn PC op een kaart zien waar de auto zich realtime bevindt. Vaak zijn de bakens voorzien van een sterke magneet, waarmee ze onder een auto zijn te plakken. Technische experts van de Limburgse recherche zijn bezig met nader onderzoek en analyse van het apparaat, mede daarom sluit de politie aanhoudingen niet uit.