Schietpartij en handgranaat in Amsterdam

Amsterdam beleefde een onrustige en gewelddadige nacht. In de Rivierenbuurt ontplofte een handgranaat, waardoor een aantal auto’s en huizen beschadigd raakten. Verderop in Amsterdam Zuid-Oost werd een man doodgeschoten.

Beeld links: AT5

De aanleiding voor beide incidenten is niet bekend. In de Oude-IJselstraat in de Rivierenbuurt ontplofte rond 4 uur ’s nachts een projectiel. Agenten en brandweerlieden gingen direct naar de straat. Bij de explosie was veel rook ontstaan, maar geen brand. Niemand bleek gewond te zijn geraakt, maar door de explosie zijn meerdere geparkeerde auto’s beschadigd. Een getuige zag vlak na de explosie een jongen met een zwarte capuchon wegfietsen in de richting van de Waalstraat. Agenten zochten in de omgeving naar de jongen, maar vonden hem niet meer. Specialisten van de politie hebben vastgesteld dat het om een handgranaat gaat. Volgens buurtbewoners is er mogelijk een relatie met een Marokaanse familie die voor veel overlast in de buurt zorgt en in een van de beschadigde panden woont. Mogelijk waren zij het doelwit.

Schietpartij

Anderhalf uur na dit incident rukten politie en hulpdiensten alweer uit voor een schietpartij in Amsterdam Zuid-Oost. De man werd doodgeschoten bij de flat Kikkenstein in de Bijlmermeer. Rond half zes in de ochtend hoorde buurtbewoners 7 schoten en geschreeuw. Hulpdiensten waren snel ter plaatse maar konden de man niet meer reanimeren, hij overleed ter plekke. Zijn identiteit is niet bekend gemaakt. In beide zaken zoekt de politie naar getuigen. De Amsterdamse tv-zender AT5 sprak met getuigen.