‘Schietpartij los van onderwereldvete’

De schietpartij langs het water van de Ringvaart op de Transvaalkade, zaterdag in Amsterdam-Oost, staat los van de liquidaties in de Staatsliedenbuurt en de schietpartij in het Scheepvaartmuseum. Dat concludeert AT5 na gesprekken met buurtbewoners. Oorzaak zou een ruzie zijn die uit de hand is gelopen. Het slachtoffer Ismail (26) woonde in de buurt. Volgens AT5 zou deze de schutter meerdere malen hebben bedreigd.

Vrijdagavond zou Ismael de schutter nog hebben opgewacht bij een koffiehuis aan de President Steynstraat, waarna de ruzie uiteindelijk nog werd gesust.

AT5 hoorde van buurtbewoners dat Ismail vorig jaar op het Krugerplein in zijn been is geschoten door dezelfde man die hem gisteren van het leven beroofde.

Op de Transvaalkade kwam het eerst tot een ernstige woordenwisseling hebben plaatsgevonden. Uiteindelijk zou het slachtoffer eerst hebben geschoten maar werd hij zelf dodelijk geraakt in de borst. Volgens AT5 zag een getuige 'een revolver' naast het lichaam van Ismail zien liggen.

De schutter rende weg in de richting van de Hofmeijerstraat. Met behulp van de vele getuigen was direct een vrij gedetailleerd signalement duidelijk. Een burgernetactie volgde maar leverde tot op heden niets op. Volgens de politie hebben getuigen vlak na het incident een dondere Volkswagen Polo zien wegrijden. Op de hoek van de Transvaalkade / Hofmeijerstraat stapte daar een bijrijder in. De auto reed weg over de Transvaalkade in de richting van de Wibautstraat. De personen in deze auto hebben waarschijnlijk het incident zien gebeuren maar zij hebben zich nog niet gemeld.