Vuurgevecht op het Mexicaanse platteland

De video na de break geeft een beeld van de schaal waarop de drugsoorlog in Mexico wordt uitgevochten. Het is opgenomen door een soldaat van een eenheid van de Mexicaanse Mariniers en gisteren op Youtube geplaatst. Plaats van handeling is onbekend. Dit soort gevechten zijn in het noorden van Mexico dagelijkse kost. De drugsoorlog in Mexico wordt in die gebieden een low-intensity conflict als Afghanistan.

Er ontstaat een vuurgevecht in een gehuchtje op het platteland als de eenheid tijdens een patrouille met automatische geweren onder vuur genomen wordt door leden van het drugskartel Los Zetas. Eerst beantwoorden de soldaten het vuur en willen ze zich terugtrekken. Dan staken ze een paar tellen het vuren om zich te oriënteren en proberen dan toch door te gaan en de Zetas uit te schakelen. Ze willen een machinegeweer in stelling brengen, maar daar komt het niet van, uiteindelijk lijken hun tegenstanders het dorpje te verlaten.

Het kartel van de Zetas bestaat vooral uit ex-militairen. Hun moderne wapens laten ze aanvoeren uit de Verenigde Staten, veelal middels coverbedrijven.