Schilderijen terug naar museum

De politie Zuid-Holland-Zuid heeft twee schilderijen die in mei van dit jaar uit een museum in Leerdam werden gestolen, teruggevonden. Er zijn in dit verband vier mannen aangehouden. Het gaat om werken van Frans Hals en Jacob van Ruisdael, vandaag zijn ze teruggegeven aan het museum. De schilderijen werden in de nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 mei 2011 gestolen uit het museum Het Hofje van Mevrouw van Aerden.

Het betrof “De twee lachende jongens, van wie één met een bontmuts en een bierkruik” van Frans Hals en een schilderij met de naam “Bosgezicht met bloeiende vlier” van Jacob van Ruisdael. Beide schilderijen behoren tot het cultureel erfgoed.

De diefstal werd opgemerkt toen het alarm afging. De politie startte daarop een onderzoek. In de omgeving van het museum werd de lijst van een van de schilderijen in een heg teruggevonden. Verder werd er buurtonderzoek en sporenonderzoek gedaan, stonden de werken gesignaleerd in een internationale databank voor gestolen kunst en heeft opsporing verzocht aandacht besteed aan de kunstroof.

Politie en OM kwamen de schilderijen op het spoor nadat bij de politie informatie was binnengekomen over de schilderijen. Daarop werd onder leiding van de officier van justitie het onderzoek opgeschaald en werd een team samengesteld dat er vooral op was gericht de waardevolle schilderijen zo snel mogelijk onbeschadigd terug te krijgen. Na een intensief opsporingstraject slaagde de politie er op vrijdag 28 oktober in om de schilderijen in beslag te nemen. Daarbij werden vier mannen aangehouden.

De verdachten variëren in leeftijd van 48 tot 62 jaar en komen uit de omgeving van Amsterdam. Ze worden verdacht van heling, witwassen en betrokkenheid bij de diefstal van de schilderijen. Drie verdachten zijn woensdag door de rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld. De vierde verdachte is voortvluchtig, nadat hij door de rechter-commissaris op vrije voeten werd gesteld. Voordat de schilderijen aan het museum konden worden overhandigd, zijn de werken bij het Nederlands Forensisch Instituut gebracht voor sporenonderzoek.