Schilderijen van Eddy de Kroes?

De Wassenaarse vleesmiljonair Eddy de Kroes moest donderdag voor de rechtbank in Den Haag verschijnen, zo ontdekte De Telegraaf. De Kroes, tevens vastgoedmiljonair, zou een aantal dure schilderijen niet terug willen geven aan de rechtmatige eigenaar. Een Zaandammer zakenman, van wie De Telegraaf opvallend genoeg geen naam geeft, is de eiser.

De affaire is ooit begonnen toen De Kroes tegen een rente van 15 procent een flink bedrag uitleende aan de zakenman. Schilderijen van onder meer Keith Haring, Willem de Kooning en Andreas Schelfhout vormden het onderpand. Nu schijnt De Kroes al ‘zes jaar’ op zijn geld te wachten. 

Dus zit De Kroes op de schilderijen. Sterker: er staan er al twee klaar bij Christie’s om via een (onderhandse) veiling te worden verkocht.

De Zaandammer wil dat nu verhinderen uit vrees dat de schilderijen aanzienlijk minder zullen opbrengen dan ze waard zijn. Hij wil de kunstwerken voor minimaal 800.000 euro verkopen en met dat bedrag de lening aan De Kroes terugbetalen.

Dan hebben we meteen een idee over de orde van grootte van de lening. 

Kunstliefhebbers schijnen de werken te willen kopen maar eerst een infraroodonderzoek naar de echtheid en beschadigingen te willen laten uitvoeren. Na een onderzoek betalen ze meer, want ze lopen minder risico.

Daar heeft Eddy de Kroes geen tijd voor, want hij wil munten zien. ‘De maat is vol’, zou hij volgens De Telegraaf hebben opgemerkt tegen de rechter.

Het is nog de vraag of de rechter in kort geding zich voldoende geïnformeerd acht om in de zaak tot een oordeel te komen. 

Er zijn de wereld zeer veel schilderijen weg bij de rechtmatige eigenaar. Kunstwerken zijn vaak onderpand bij ingewikkelde zakendeals of drugsdeals, waarna conflicten ontstaan over de status van de werken. Ook komt het voor dat schilderijen in consignatie in de verkoop worden gegeven en dan verdwijnen.