Schilderijen uit bestelauto weer terecht

De Spaanse politie heeft 34 van de 35 gestolen kustwerken die drie weken geleden werden gestolen in Getafe weer terug. De dieven reden toen in een volgeladen bestelwagen weg waarvan de sleutels in het handschoenenkastje lagen. De geschatte waarde van de werken was ongeveer vijf miljoen euro maar de politie kwam de zaak op het spoor toen een werk van Eduardo Chillida voor 30 euro aan een handelaar in oud-ijzer werd aangeboden. Uiteindelijk bleek de rest, op één schilderij na, in een gestolen bestelauto in de buurt van Madrid te zijn opgeslagen.

Aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat de roof van werken van onder meer Pablo Picasso en Fernando Botero een opdracht op bestelling was. De bestelwagen werd gestolen kort nadat de werken waren aangekomen in Madrid in afwachting van verder transport. De kunstwerken waren op tournee geweest in Duitsland.

De politie vermoedt nu dat de dieven bij toeval op de kunstlading waren gestuit. Het is onbekend waar het ontbrekende schilderij zich bevindt. De politie zegt op kort termijn aanhoudingen van de rovers te verwachten.

Lees ook:

Kunstroof: sleutel in handschoenkastje