Schilderijendief Okkie Durham opgepakt

Okkie Durham, die in 2003 werd veroordeeld voor de roof van twee schilderijen uit het Van Gogh museum in Amsterdam, is vanochtend aangehouden. Hij zit in een politiecel in de buurt van zijn woning. Durham moet van Justitie een gevangenisstraf van 286 dagen uitzitten vanwege achterstallige betaling van zijn schadevergoeding aan het museum.

Door Vincent Verweij

Justitie dreigde Okkie Durham, de dief van twee Van Gogh schilderijen, al eerder te arresteren en ruim negen maanden op te sluiten. Durham ontving afgelopen zomer een brief waarin hij gesommeerd werd om 343.812 euro te betalen, anders zou een arrestatiebevel volgen. Durham trof daarop een betalingsregeling, maar voldeed vervolgens ook de termijnen niet.

Maffia

Het Centraal Justitieel Incassoburo vordert de schadevergoeding omdat Durham in 2003 veroordeeld werd voor de roof in het Van Gogh Museum van twee schilderijen, ‘Het uitgaan van de hervormde kerk te Nuenen’ en ‘Zeegezicht op Scheveningen’. Dit voorjaar keerden de werken terug naar Amsterdam, nadat ze in beslag waren genomen bij een Italiaanse maffiabaas.

Documentaire

Okkie Durham veroorzaakte in maart grote ophef met zijn bekentenis in een documentaire over de roof van deze twee wereldberoemde doeken. Alle kranten schreven over zijn bekentenis en Okkie werd uitgenodigd bij de twee best bekeken talkshows van Nederland, DWDD en Pauw. Ook de New York Times en de Britse Times plaatsten grote artikelen over de brutale roof. Columnisten en satirische programma’s rolden over Okkie heen.

Hechtenis

Overigens zit ook Okkie’s mede-dader Henk B. weer in de gevangenis. Eerder dit jaar bedreigde hij een garagehouder uit Lisse en deed hij een poging tot afpersing. Hij kreeg 7 maanden cel. Dat lot hangt ook Durham nu boven het hoofd. Volgens Justitie moet hij de vervangende hechtenis uitzitten maar is hij daarna ook niet van de schadevergoeding af, die blijft gewoon staan.

Boek

Komend voorjaar verschijnt bij uitgeverij Just Publishers een boek over het leven van Durham, geschreven door journalist Wilson Boldewijn. Titel: “Meesterdief – De bizarre belevenissen van Van Gogh-rover Okkie Durham”. ‘Het project zal geen vertraging oplopen door de arrestatie’, zegt Boldewijn tegen Crimesite, ‘Het is voor 90% af en ik kan Okkie bezoeken in de bajes voor de laatste details’.