Hit and run-politie in de Schilderswijk

In de Haagse Schilderswijk heeft de politie een extreem directe benadering ontwikkeld om criminaliteit terug te dringen. Bij een gemelde straatroof stormt het gehele wijkteam de straat op. ‘Zelfs de bureauchef’. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. Speakers met de melding schallen door het gehele bureau. Overvallen zijn door deze benadering met 80% teruggedrongen. Straatroven met 20%

Bij politiebureau De Heemstraat in Den Haag staan fietsen en scooters zonder slot klaar om weg te stuiven. Het politiebureau hanteert dit concept sinds een paar maanden. 

Er is een lijst met 49 mannen en een vrouw waarvan iedereen vrijwel voortdurend in de gaten wordt gehouden. Een 22-jarige Hagenaar die van een uitkering leeft en toch in een Mercedes 500 SEL rijdt werd van zijn bed gelicht. In zijn huis werden dure plasmaschermen en andere luxeartikelen gevonden. Alles is in beslag genomen. De man is verdacht van witwassen.

Het bureau pakt ook straatoverlast aan, bijvoorbeeld op de Delfselaan in Den Haag. Rotjongens worden opgepakt en het is er nu relatief rustig. ‘Maar we weten ook dat er veel weer op vrije voeten zijn of komen. Bovendien hopen we dat ook de buurt zover is dat ze melding maken zodra ze iets zien dat niet door de beugel kan’ zegt een politieman in De Telegraaf.