Schiphol: man opgepakt met 1,6 ton in bagage

De FIOD heeft donderdag bekend gemaakt dat er op 29 december op Schiphol een 58-jarige Nederlander is aangehouden op verdenking van witwassen. De man had in totaal 155.000 euro in zijn ruimbagage verstopt en verder ruim 8.000 euro in zijn handbagage. Ook droeg de man twee exclusieve horloges bij zich en diverse sieraden, een vals paspoort en ID-kaart en acht mobiele telefoons, waaronder vijf nieuwe.

Suriname

Na zijn aanhouding is de man in beperkingen geplaatst in het belang van het onderzoek. Woensdag besloot raadkamer van de rechtbank de voorlopige hechtenis van de man met 30 dagen te verlengen. De verdachte wilde vanaf Schiphol vertrekken naar Suriname.

Een speurhond van de Douane sloeg aan tijdens een reguliere controle van de bagage van vertrekkende passagiers. Vervolgens werd de Douane bij de gate gewaarschuwd. Daarna werd de passagier gecontroleerd. Tijdens deze controle werd duidelijk dat de man geld in zijn handbagage vervoerde. Ook was er geld in de ruimbagage verstopt in broekzakken van zeer dure exclusieve spijkerbroeken.

Auto

De zaak werd door de Douane overgedragen aan de FIOD. Uit een eerste onderzoek door de FIOD bleek dat de man niet kon verklaren waarom hij de grote hoeveelheden geld vervoerde. Hij werd daarom aangehouden op verdenking van witwassen en het niet aangeven van het vervoer van 10.000 euro of meer bij de Douane. Omdat de FIOD het vermoeden had dat er bij de man thuis nog meer geld zou kunnen liggen, vond er een spoeddoorzoeking in de woning van de man plaats. Tijdens deze doorzoeking werden onder andere een auto, diverse dure merkkleding, datadragers en administratie in beslag genomen.

Het onderzoek vindt plaats onder leiding van het Openbaar Ministerie in Haarlem.