Schiphol volgt gedrag met slimme camera’s

De Koninklijke Marechaussee is op Schiphol een proef gestart waarbij slimme camera's worden gebruikt die afwijkend gedrag van bezoekers registreren. Het kan gaan om rennen door de aankomsthal of wilde armgebaren, maar ook een lang verblijf op het toilet of iemand die een koffer achterlaat.

De marechaussee hoopt op deze manier criminelen te kunnen oppakken of aanslagen te kunnen voorkomen. Dat schrijft nrc.next donderdag.

Verhoogde hartslag

De camera's zijn geïnstalleerd door Qubit Visual Intelligence uit Den Haag, dat het onderzoek van TNO Defensie & Veiligheid in praktijk brengt. TNO doet al jarenlang onderzoek naar slimme camera's die gedrag van criminelen opmerken. Op basis van openbare informatie blijkt dat sommige camera's op afstand kunnen bepalen of iemand zenuwachtig is. Op basis van warmtecamera's en radar kan worden geregistreerd of iemand een verhoogde hartslag of een koude neus heeft.

Het is niet bekend of deze technieken ook op de camera's worden gebruikt die op Schiphol hangen. De betrokken partijen willen daar niets over zeggen. Binnenkort zou op een soortgelijke lokatie in Nederland dezelfde proef van start gaan. De lokatie is nog geheim, meldt de krant.