Schipholproces pijnlijk voor Justitie

Het proces in de zaak tegen de Libiër Ahmed Isa Al J. die schuldig zou zijn aan het het ontstaan van de Schipholbrand moet over. De Hoge Raad heeft dinsdag de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam vernietigd. Al J. werd veroordeeld voor brandstichting maar het hof achtte hem niet aansprakelijk voor de dood van de elf gedetineerden op 27 oktober 2005.

De Hoge Raad vindt dat het gerechtshof een statiscus had moeten benoemen om onderzoek te doen naar de kans dat een weggeworpen sigaret de brand heeft kunnen veroorzaken. Die vraag is volgens de Hoge Raad van belang om te beoordelen of er sprake was van brandstichting.

De terugverwijzing van de zaak naar een ander gerechtshof kan pijnlijk zijn voor de Dienst Justitiële Inrichtingen van het minsterie van Justitie omdat mogelijke tekortkomingen in procedures of fouten van personeel opnieuw onder de aandact komen.

Volgens de Hoge Raad kan zo’n onderzoek van belang zijn voor het beantwoorden van de vraag of er sprake was van opzettelijke brandstichting.

Het gerechtshof in Den Haag moet de zaak opnieuw doen.