Schippers verbiedt 4-MA na 5 doden

Minister Schippers van Volksgezondheid plaatst de stof 4-MA met onmiddelijke ingang op op lijst I van de Opiumwet, de lijst van verboden middelen. Afgelopen jaar zijn vijf mensen overleden nadat ze speed hadden gebruikt waarin deze stof zat.

In België overleden zeker vijf personenen aan de stof en ook in het Verenigd Koninkrijk werd het een aantal personene fataal.

Hoe 4-MA in speed komt, is onduidelijk. Waarschijnlijk ligt het aan vervuilde basisproducten uit het buitenland. De stof verminderd het normale effect van speed, waardoor gebruikers een extra dosis van de drug kunnen nemen. De combinatie van speed en 4-MA werken anders in het lichaam. De combinatie van beide stoffen is gevaarlijker dan een zuivere dosis. 

De gevolgen van de inname van 4-MA zijn vergelijkbaar met een overdosis speed. Je wordt misselijk en kunt gaan overgeven en krijgt hele hoge koorts. Ook kun je lever- en nierstoornissen  of een epileptische aanval krijgen. Daarnaast raak je oververhit. Dat is moeilijk te behandelen en kan dus levensbedreigend zijn.

Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs adviseerde Schippers om 4-MA te verbieden. Als er een accuut gevaar is voor de volksgezondheid, kan de minister een stof op de lijst van verboden middelen plaatsen.