Verrassende onthullingen door Astrid Holleeder (UPDATE)

Astrid Holleeder heeft voor de rechtbank van Amsterdam onder ede verklaard dat ze recent nog opnames van gesprekken met Willem Holleeder heeft gevonden. Deze zijn volgens haar na ’twee verhuizingen’ opgedoken. Het gaat om vijftien gesprekken.

Door Wim van de Pol

Het is bekend dat Astrid Holleeder in de twee jaar voordat haar broer in december 2014 werd aangehouden vele geluidsopnames van gesprekken met haar broer had gemaakt. Afgelopen voorjaar was bij een verhoor bij de rechter-commissaris de vraag aan de orde of er nog meer waren. Zij antwoordde toen van niet. Ook het Openbaar Ministerie liet toen weten dat er na informeren bij Astrid Holleeder was gebleken dat er niets meer was. Astrid Holleeder zei wel het mogelijk te achten dat er nog meer gesprekken waren.

De zaak liep vrij hoog op. Toenmalig advocaat Stijn Franken verzocht aan de rechter-commissaris om een doorzoeking van de woning van Astrid Holleeder om te zoeken naar andere opnames. Ze zei maandag plompverloren:

Ik heb inmiddels twee verhuizingen meegemaakt en daarbij weer nieuwe geluidsopnames gevonden.

Ze lichtte later maandag toe dat ze de gewoonte had om gesprekken die ze had opgenomen niet thuis te bewaren maar bij verschillende mensen thuis. Er zijn nu twee usb-sticks opgedoken, onder meer toen er iemand ging verhuizen die kennelijk iets in bewaring had.

De onthulling over nieuwe opnames zorgt bij Holleeder’s advocaten voor ontsteltenis. Ze lieten doorschemeren zich moeilijk voor te kunnen stellen dat deze opnames nu plotseling op kunnen duiken.

Het Openbaar Ministerie zei afgelopen 6 februari de eerste gesprekken te hebben ontvangen. Alle gesprekken krijgen nu een kwaliteitsverbetering en worden woordelijk uitgewerkt. Als het aan het OM ligt worden de nieuwe gesprekken op 23 maart ten gehore gebracht, maar de rechtbank moet daarover nog besluiten.

Voor hem klaar

De opnames bevatten volgens Astrid Holleeder misschien heel belastend materiaal. Op een van de gesprekken zou te horen zijn hoe Holleeder met Astrid in gesprek was over Holleeder’s vrees dat Dino Soerel in het Passage-proces verklaringen over hem zou gaan afleggen. Toen Astrid Holleeder hierover sprak huilde ze. ‘Wat maakt u nu emotioneel, vroeg de oudste rechter. Astrid Holleeder zei daarop verwijzend naar haar broer die zes meter verderop zat:

Omdat hij nu weet dat het gewoon voor hem klaar is.

Dat is een verwijzing naar een mogelijk levenslange straf voor haar broer. Zij gaf dus de indruk dat de informatie in de opname zeer belastend zou kunnen zijn. Het Openbaar Ministerie denkt dat Soerel en Holleeder samen moorden lieten plegen. De vraag waarom zij – als advocaat – deze kennelijk brisante opname uit het oog verloren had wordt groter.

Een eveneens belastende opname zou kunnen zijn dat Holleeder met haar in gesprek is over de dood van Cor van Hout waarin hij zit ’te gieren van de pret’.

In 2012

Astrid Holleeder deed nog een onthulling. Tegen de rechters en in haar boek Judas zei Astrid Holleeder dat ze in 2013 in gesprek was gegaan met politie en justitie. Maandag zei ze:

In 2012 ben ik al in gesprek gegaan met politie. Ik wilde dat hij nooit meer vrij zou komen omdat ik wel wist waar het heen zou gaan. (…) Dat is hem niet geworden. Ik informeerde iemand wat Wim aan het doen was.

Deze kennelijke agent van de criminele inlichtingendienst ‘deed daar dan iets mee’. Ze onderstreepte dat ze toen nooit iets over liquidaties had gezegd.

Maandag gaat het verhoor van Astrid Holleeder door de rechtbank door. De verdediging en Holleeder komen vrijdag aan het woord. Volgende week is er nog een dag met Astrid Holleeder als zij vragen van de officieren van justitie zal beantwoorden.

Meer over de moorden waarvan Holleeder wordt verdacht in het boek De Liquidatie Dossiers.

Zie berichten over eerdere zittingen in het proces:

Holleeder krijgt eigen gescheld en gedreig te horen

Sonja: ‘ik moest normaal blijven doen’

Sonja Holleeder sloot in 2017 tweede deal met OM

Eerste verhoor Sonja: kalm en oppervlakkig

Holleeder: Klepper achter aanslag Van Essen

Holleeder: de oorlog met de Joegoslaven

Holleeder: zussen provoceerden bij opnames

‘Astrid en Hakkelaar wilden erfenis Van Hout’

Holleeder: ‘Endstra was niet te begrijpen’

Hierom praat Holleeder over het Heineken-geld

Holleeder: ik had 8 miljoen bij Endstra ingelegd

Holleeder: ‘Astrid zei je moet Cor voor zijn’

Holleeder noemde de naam van de Allesweter niet