School voor criminelen ontmanteld in Roemenië

De politie in Roemenië heeft een groep ontmanteld die ervan wordt verdacht criminelen te trainen en op te leiden. Er zijn in totaal 26 verdachten gearresteerd. De groep zou jonge Roemenen leren hoe ze snel een raam open konden breken of horloges konden stelen. De getrainde criminelen werden daarop naar West-Europa gestuurd.

Bij de overvallen verkleedden de inbrekers zich, soms als vrouw. De groep is voor zo ver bekend niet actief geweest in Nederland. Wel is zijn er overvallen en inbraken geweest in winkels in onder meer Duitsland, België en Frankrijk. In totaal zou de organisatie uit zo’n 100 leden bestaan.

Miljoenenbuit

De criminelen hadden het voornamelijk voorzien op dure merkpakken en juwelen. Een van de kraken zou ruim 1,5 miljoen euro hebben opgeleverd. Bij huiszoekingen zijn voor 10 miljoen euro aan auto’s, juwelen en horloges in beslag genomen.

De organisatie ronselde nieuwe leden in arme regio’s in Roemenië. Ze werden in speciaal daarvoor afgehuurde huizen getraind. Om pottenkijkers tegen te gaan werden de ramen geblindeerd. De criminelen moesten ramen in een halve minuut open kunnen breken.

Gedisciplineerd

Bij de overvallen hadden alle leden een eigen rol die ze gedisciplineerd uitvoerden. De boel werd eerst verkend, waarbij de vluchtwegen werden vastgesteld.

Dan gingen doorgaans twee goedgeklede mannen een winkel binnen, en zeiden dat ze geïnteresseerd waren in bijvoorbeeld een horloge. Ze schakelden de bewakers uit, waarna andere leden met hamers en bijlen de vitrines insloegen.