Schoonmaken Damrak ‘lukt niet’

Er waren al geluiden dat vastgoed op en rond de Amsterdamse Wallen weer in handen aan het raken was van zakenlieden die de gemeente Amsterdam juist kwijt wil. Het Parool schetste zaterdag hoe het dure Project 1012 van de gemeente op het Damrak in ieder geval lijkt te mislukken. De krant laat zien hoe een als dubieus bekend staande Israëlische ondernemer zich heeft genesteld op het Damrak, terwijl daar juist de familie Barazani voor 40 miljoen was uitgekocht.

De gemeente en de NV Stadsgoed investeerden in het kader van Project 1012 tientallen miljoenen om vastgoedeigenaren en ondernemers die in de ogen van de gemeente criminele banden hebben uit te kopen.

Schlomo Narkis

De Israëlische 'zakenman' Shlomo Narkis, alias 'Sheli', staat in Israel bekend als witwasser en de koning van het grijze circuit, aldus Het Parool. Volgens de Israëlische justitie zou hij 'gigantische hoeveelheden besmet geld' in de legale economie pompen. In 2005 is Narkis in Israël veroordeeld tot een kleine drie jaar gevangenisstraf wegens witwasserij, belastingontduiking, chantage en het intimideren van getuigen.

Sharon Real Estate

Sinds kort heeft Narkis onder andere Damrak 57 in handen. Daarnaast heeft hij kortgeleden de helft van de aandelen overgenomen van de besloten vennootschap Sharon Real Estate. Die bv is eigenaar van het zeer grote complex Damrak 42-43, waarin tot vorig jaar het Delta Hotel werd geëxploiteerd door de Barazani's. Nu zou Narkis ter waarde van tientallen miljoenen euro's aan vastgoed op het Damrak in eigendom hebben.

Vanaf 2008 kreeg de van oorsprong ook Israëlische familie Barazani geen exploitatievergunningen meer op grond van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob). De gemeente schatte in dat Barazani's zouden witwassen. In 2009 werden dertien Damrakpanden door de familie verkocht aan de NV Stadsgoed voor 40 miljoen.

Lening

Een paar panden bleven bij de Barazani's is bezit. Tussen de Barazani's en Narkis is een aantal zakelijke transacties geweest waardoor die panden in handen zouden zijn gekomen van Narkis. Hij leende geld uit aan de Barazani's. Tegen de politie zei Narkis: "Ik gaf het geld aan Admon, maar de lening kwam in de papieren op naam te staan van Asaf en zijn vrouw," zei Narkis later tegen de Israëlische politie. 'Ik gaf hun 2,5 miljoen dollar en zij gaven bezit in Holland als onderpand.' Mogelijk ging het om tientallen miljoenen.

Bomaanslagen

De Barazani's kwamen in financiële problemen en sinds kort heeft de Israëliër het pand Damrak 57 50 procent overgenomen van de aandelen van de besloten vennootschap Sharon Real Estate eigenaar is van het kolossale perceel Damrak 42-43

Narkis is een tijdje in Israel verdacht geweest van betrokkenheid bij bomaanslagen op de Barazani's. Leden van de familie Barazani zijn onlangs in Nederland veroordeeld voor witwassen en fraude.

Zie ook: Failliet van de Wallenaanpak

Asaf Barazani ten tijde van de verkoop in 2011:

{youtube}q2yjcrIpq-A{/youtube}