Schoonvader bekent “Kasteelmoord” schoonzoon

De schoonvader van de vermoorde Stijn Saelens, slachtoffer van de Kasteelmoord bekende dinsdagavond voor de Brugse rechtbank dat hij de opdracht gaf om zijn schoonzoon te vermoorden. De bekentenis was een grote verrassing.

Juni

De advocaat van dokter André Gyselbrecht liet in een pleidooi weten dat zijn client ‘niet zal betwisten dat hij gevraagd heeft om zijn schoonzoon om te brengen’ als hij wordt verhoord. Gyselbrecht zelf intervenieerde en bevestigde dat. Daarna ging de rechtbank over tot zijn verhoor, hoewel dat pas in juni op de agenda stond.

Moedig

Zijn advocaat Johan Platteau noemde het moedig dat hij de bekentenis deed. Hij wist dat Gyselbrecht het er ‘verschrikkelijk moeilijk’ mee had gehad om te bekennen. Ook zei hij erop te hebben aangedrongen. Platteau tegen de VRT:

Dit gaat niet enkel over zijn leven, maar ook over de reactie van zijn dochter, zijn zoon, zijn kleinkinderen. Hij had schrik om dat te verliezen wat hij nu het meeste koestert: zijn familie.

Australië

Twee mannen zochten Stijn Saelens op in zijn kasteel in Wingene en namen hem met geweld mee. Een bloedspoor bleef achter. Saelens werd gedood en begraven op een terrein van van Pierre Serry, een vriend van Gyselbrecht. Serry zou volgens Gyselbrecht Saelens uiteindelijk om het leven hebben gebracht.

Gyselbrecht zegt grote moeite te hebben gehad met zijn schoonzoon, die zich volgens hem abnormaal gedroeg en het gezin over wilde brengen naar Australië. Ook zou er incest zijn gepleegd met de kleinkinderen. Nadat zijn dochter wilde scheiden van Saelens bedreigde deze de huistarts Gyselbrecht in het bijzijn van patienten. Gyselbrecht zegt tientallen gesprekken met bekenden te hebben gevoerd, onder wie een beroemde advocaat en een hoge ambtenaar op Justitie.

Zijn dochter zei op zeker moment toch met het gezin naar Australië te zullen gaan. Gyselbrecht:

Dan heb ik Pierre opnieuw gevraagd. Dit was het ultieme redmiddel, de laatste kans om kleinkinderen te beschermen. Ze waren in gevaar.

Lees de hele verklaring van Gyselbrecht bij de VRT. Alle berichten over de zaak.