Schoten na mislukte plofkraak

Afgelopen nacht hebben criminelen geprobeerd een plofkraak te zetten bij een vestiging van Albert Heijn in ‘s-Gravendeel (ZH). Omdat er toevallig politie in de buurt was mislukte de plofkraak. De daders vluchtten met twee auto’s en richtten daarbij twee vuurwapens op de politie die daarop begon te schieten. 

Tijdens hun vlucht ramden de daders ook een politieauto. Een van de vluchtauto’s werd daarna achtergelaten in het dorpje.

Kort na de vlucht zag een treinmachinist mensen langs het nabijgelegen spoor lopen. De politie liet daarop het treinverkeer platleggen. De A16 werd in beide richtingen afgesloten.  Er volgde een zoektocht in de weilanden, langs het spoor en de A16. Daarbij werd ook een politiehelikopter ingezet. Volgens de NOS is één verdachte aangehouden. De rijksweg en de spoorlijn zijn inmiddels weer vrijgegeven.

Onbekend

De politie weet nog niet of de verdachten de geldautomaat wilden opblazen of met een van de auto’s de gevel wilden rammen. Ook is onbekend om hoeveel verdachten het gaat.

In februari 2015 schoten Nederlandse plofkrakers bij Turnhout daadwerkelijk met kalasjnikovs op Belgische agenten. De daders werden gepakt en kregen daarvoor tot twintig jaar gevangenisstraf.