Schouw in liquidatie ‘Waterfront’ (UPDATE)

De rechtbank gaat dinsdag zelf kijken hoe de fatale schietpartij in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum in 2013 moet zijn verlopen. Tijdens de schouw wordt de situatie tijdens het feest nagebootst, waarop een man werd doodgeschoten.

Doodgeschoten

Tijdens het dancefeest The Waterfront op 26 mei 2013 werd de 26-jarige Souhail Laachir doodgeschoten. Er zou op het feest, met zo’n 800 bezoekers, ruzie zijn ontstaan tussen de rivaliserende criminele groepen van Gwenette Martha en Benaouf A. Daarop schoot Surailie I. aan de rand van de dansvloer – een galerij van het binnenplein – het slachtoffer neer, met meerdere schoten. Aldus justitie. Laachir stond bekend als de financiële man van de criminele groep van Benaouf A. en Houssine A.. Martha werd een jaar later zelf ook vermoord. Benaouf A. kreeg vorig jaar twaalf jaar cel voor het opdracht geven tot een liquidatie.

Profiel dader

In de zaak werden eerder twee andere mannen aangehouden: de 27-jarige Eaneas Lomp zou aan het profiel van de dader hebben voldaan. Hij werd de bewuste avond ook gepakt met een vuurwapen in zijn bezit. Maar na bestudering van beveiligingsbeelden bleek dat hij al buiten was toen de schoten in het Scheepvaartmuseum vielen. Ook bleek zijn wapen niet het moordwapen. Lomp leefde daarna niet lang meer. Hij werd in 2015 in Krommenie geliquideerd.

Sleutels van auto

Korte tijd was ook Dennis M. verdachte. Hij behoorde tot de entourage van Martha en zou de opdracht tot de afrekening hebben gegeven. Hij gaf Surailie I. kort voor de schoten vielen ook de sleutels van zijn BMW X5, waarmee hij dan naderhand zou kunnen vluchten. Dat denkt het Openbaar Ministerie althans. Mike M. werd al na enkele dagen vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Schutter

Daarna werd de zaak een tijd aangehouden voor verder onderzoek. Justitie kon Surailie I. pas in 2015 arresteren. Een beveiliger heeft hem als de schutter herkend. Ook vertrok hij na het feest halsoverkop naar het buitenland. Deze zaak dient komende vrijdag voor de Amsterdamse rechtbank. De schouw op dinsdag vindt plaats op verzoek van justitie en dient onder meer om de verklaringen van de getuigen in de zaak te controleren.

Lees hier meer:

‘Bewijs verdachte Waterfront onbetrouwbaar’

Waterfront-zaak uitgesteld

OM: schietpartij Waterfront was koele liquidatie