Schrijfster over ‘Golden State killer’ sterft te vroeg

De schrijfster van een boek over de Golden State Killer stierf voordat ze haar boek over deze crimineel kon afronden. Ze heeft daardoor de aanhouding van de dader afgelopen week niet mee kunnen maken.

Obsessie

Zeven jaar lang hield Michelle McNamara zich bezig met de research naar de zogenoemde Golden State Killer. Zijn naam was zelfs door haar bedacht, nadat ze voor haar onderzoek kris kras door Californië was gereisd. McNamara schreef een misdaadblog en raakte geobsedeerd door de serie verkrachtingen en moorden die in de jaren zeventig en tachtig door deze dader waren gepleegd.

Overspannen

Maar McNamara stierf in 2016 aan een hartstilstand veroorzaakt door overspannenheid als gevolg van haar journalistieke zoektocht in combinatie met medicijnengebruik, terwijl het boek nog maar half af was. Haar man besloot daarna twee journalisten in te huren om het boek af te schrijven. Het verscheen, onder de titel ‘I’ll be gone in the dark’.

Verdriet

Afgelopen week werd de voormalige politieman Joseph James DeAngelo (72) gearresteerd als verdachte van de moorden. Dit op basis van DNA-sporen. McNamara’s echtgenoot liet de New York Times weten verdrietig te zijn dat zijn vrouw die gebeurtenis niet meer mee heeft kunnen maken.

Tips

Inmiddels waren er wel al filmopnames gestart voor een serie op HBO, op basis van het boek. De politie heeft laten weten dat het niet de research van McNamara was die leidde tot de arrestatie, maar dat het boek wel leidde tot een voortdurende stroom aan tips, en aandacht voor de zaak.

Lees hier meer

Zo werd de Golden State-killer gepakt

Californische seriemoordenaar mogelijk vast (VIDEO)