Eis: 16 jaar tegen schutter Kattenburg (UPDATE)

Voor het doodschieten in de nacht van 22 op 23 november 2017 van de 19-jarige scholier Ayman Mouyah, en het schieten op op zes anderen, eiste de officier van justitie in Amsterdam dinsdagochtend een celstraf van zestien jaar.

Tim S. (40) die bekende te hebben geschoten deed maandag voor de rechtbank zijn verhaal ten overstaan van geëmotioneerde nabestaanden. Twee anderen raakten bij die schietpartij zwaargewond. Het Parool deed verslag.

Fout

Een groep jongens was bij Tim S. verhaal komen halen omdat hij een scooter van een van hen had gestolen. S.: ‘Tot op de dag van vandaag weet ik ook niet waarom ik die scooter stal. Ik heb daar geen verklaring voor. Het is de grootste fout van mijn leven geweest.’

S. zegt daarna meermalen te zijn geslagen en ‘getreiterd’ door de groep buurtgenoten. Nadat hij de scooter had teruggegeven en was geslagen had hij een pistool bij zich gestoken toen hij de hond uit ging laten. Het beenkleed van de scooter had hij nog. ’s Nachts werd hij omsingeld door de groep en gedwongen het beenkleed te halen.

Grimmiger

Uiteindelijk werd hij ook gedwongen het beenkleed van de scooter weer vast te maken. Steeds als hij het bijna vast had gemaakt trokken ze het weer los, zei hij. De sfeer werd grimmiger. Nadat hij in zijn rug was geschopt pakte hij zijn pistool en begon hij te schieten.

Een van de slachtoffers werd in januari 2018 opnieuw neergeschoten in het buurthuis op Wittenburg waar de 17-jarige stagiair Mohammed Bouchikhi bij vergissing werd geliquideerd. In die zaak is een verdachte op vrije voeten gesteld.

Noodweer?

De advocaten van S. vinden dat S. in doodsangst verkeerde en dat er sprake was van noodweer. In haar requisitoir heeft de officier van justitie uitgelegd dat daar geen ruimte voor is. S. is die avond – nadat hij de jongens had gezien – de straat op is gegaan met een (door)geladen vuurwapen. Nadat de jongens zijn weggevlucht heeft hij volgens haar, zeven keer, geschoten.

Zie ook:

‘Verdachte dodelijke schietpartij beschoot nog zes anderen’

Tim S. voor rechter wegens moord Kattenburg