‘Schutter kreeg 30.000 euro na Kasteelmoord’

In het onderzoek naar de moord op kasteelheer Stijn Saelens (foto) in zijn kasteel in het Belgische Wingene is nieuwe informatie opgedoken die kan duiden op een huurmoord. Familieleden van schutter Ronnie van Bommel hebben in verhoren tegen rechercheurs in Brugge gezegd dat de Nederlander in de periode na de moord 20.000 tot 30.000 euro heeft ontvangen. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Nooit geld

De familieleden vertelden dat Van Bommel altijd platzak was door zijn drugsverslaving. ‘Als hij platzak was, kwam hij telkens weer bij ons bedelen.’ Maar in februari 2012, een paar maanden voor zijn dood aan de gevolgen van kanker, beschikte hij ineens over een grote stapel bankbiljetten. ‘Wel 20.000, misschien 30.000 euro’, aldus een familielid.

Nadat bekend werd dat Van Bommel verdacht werd van de moord op Saelens, zagen de nabestaanden een verband tussen de moord en de stapel bankbiljetten. Het vermoeden bij de familie is dat Van Bommel het geld heeft gekregen ter compensatie voor de moord op Saelens. Zij vermoeden dat hij dit heeft gedaan om tot aan zijn dood drugs (heroïne) te kunnen kopen.

Pak rammel

Mocht het zo zijn dat het daadwerkelijk om een huurmoord gaat, dan blijft er weinig over van de verklaring van verdachte André Gyselbrecht, de schoonvader van Saelens, dat Saelens alleen een pak rammel moest krijgen.

Nieuwe verhoren

Deze informatie is naar voren gekomen in een nieuwe ronde van verhoren door de politie van Brugge. Maandag werden familieleden van Van Bommel opnieuw ondervraagd. Dit omdat er volgens de Belgische justitie nog altijd onderzoek wordt gedaan naar een tweede (Nederlandse) dader.

Vervolging

Het staat voor justitie vast dat Ronnie van Bommel de schutter is geweest. Zijn dna werd gevonden in de hal van het kasteel. Ook werd er een tweede dna-spoor gevonden, vermoedelijk van de tweede dader.

Door de Belgische justitie worden drie personen vervolgd, Gyselbrecht en zijn zwager Pierre S. worden gezien als opdrachtgevers. Ook de eigenaar van het stuk grond waar het lichaam van Saelens werd gevonden, wordt vervolgd.

De raadkamer van Brugge bekijkt volgende week of de drie verdachten als opdrachtgevers voor het hof van assisen moeten verschijnen.

Lees ook:

Sms cruciaal in kasteelmoord

Verdachte kasteelmoord vrijgelaten

Parket wil zaak kasteelmoord splitsen

Verdachten kasteelmoord hadden vergadering 

Flinke blunders bij Kasteelmoord 

Kasteelheer stierf gruwelijke dood