Schutter Thialf is nog voortvluchtig (UPDATE)

De man die zaterdagavond op de parkeerplaats van schaatsstadion Thialf de hoofdsponsor van een schaatsploeg met een vuurwapen verwondde is nog voortvluchtig. De politie weet wie de verdachte is. Directeur Bert Jonker van ingenieursbureau Clafis raakte gewond aan zijn hand.

Hij werd in het ziekenhuis behandeld. De schutter nam hem onder vuur op het parkeerterrein bij het stadion in de buurt van een feesttent voor supporters. Volgens de politie hebben Jonker en de schutter een zakelijke ruzie waarbij er geen relatie is met het schaatsevenement. Jonker is hoofdsponsor van de schaatsploeg van onder anderen Jorrit Bergsma. De politie blijft vandaag extra alert bij een uitverkocht Thialf, voor de slotdag van het EK allround en EK Sprint, maar verwacht geen extra problemen.

UPDATE: Het bedrijf Clafis waarvan Jonker directeur is, laat zondag op de site weten dat hij en zijn gezin zijn ondergedoken. ‘Omdat de verdachte nog altijd voortvluchtig is, zijn Jonker en het gezin ondergebracht op een veilige plek’, staat er te lezen.

De basis van het conflict ligt volgens het persbericht bij een bedrijfsovername: ‘Het incident komt vermoedelijk voort uit een bedrijfsaankoop die een aantal jaren geleden is gedaan. Clafis is een organisatie die sinds de oprichting in 2004 een snelle groei heeft doorgemaakt, mede door een aantal overnames te doen.’ Wat verder ten grondslag ligt aan het conflict, is onduidelijk. Jonker is zaterdagnacht geopereerd aan zijn hand en is herstellende. De dader is nog altijd voortvluchtig. De politie heeft hem opgeroepen zich te melden.