Schutters Staatsliedenbuurt krijgen levenslang (UPDATE)

De rechtbank van Amsterdam heeft de twee verdachten van de moorden in de Staatsliedenbuurt veroordeeld tot levenslang. Adil A. en Anouar B. zijn schuldig aan het medeplegen van twee moorden en aan poging tot moord. De levenslange straf is opgelegd doordat de twee hebben geschoten met AK-47’s op de politie. 

Koelbloedigheid

De rechtbank vond ook bewezen dat verdachten met een AK-47 tijdens hun vlucht op motoragenten hebben geschoten. Maar dat was niet met een vooropgezet plan, dus poging tot doodslag. De rechtbank vreest dat de kans op herhaling groot is gezien de koelbloedigheid waarmee hun missie werd uitgevoerd en vindt dat er voor de twee geen plaats meer is in de samenleving. De straf is conform de eis van de officier van justitie.

Verachtelijk

De rechtbank hecht waarde aan de getuigenis van Benaouf A. die zegt B. te hebben herkend. Bovendien steunt de mening van de rechtbank op technisch bewijs, de dna-sporen, de glassplinters in de Audi. Het schieten met de Kalashnikovs op de politie noemt de rechtbank ‘verachtelijk’. Met het schieten op de politie vindt de rechtbank de ‘grens van een tijdelijke gevangenisstraf’ gepasseerd.

Grootste fout

Adil A. maakte bij zijn vertrek uit de zaal een aantal protesterende opmerkingen. Hij sprak van ‘de grootste fout’ die de rechter kon maken. Op de publieke tribune klonken ook kreten van verontwaardiging. In het vonnis heeft de rechtbank al de ontlastende aanwijzingen die twijfel zouden kunnen zaaien genegeerd. Zowel Adil A. als Anouar B. gaan in hoger beroep.

Bewaarplicht

Het Openbaar Ministerie toonde zich tevreden. Publicitair goed gemikt was het interview in De Volkskrant van vandaag, waarin Jeroen van Berkel, de officier van justitie die alle liquidatiezaken in en rond Amsterdam coördineert, en het hoofd Opsporing Hanneke Ekelmans van de Amsterdamse recherche stellen dat door afschaffing van de Bewaarplicht Telecomgegevens dit soort liquidatiezaken onoplosbaar zouden zijn.

Vonnis Adil A. en vonnis Anouar B..

Zie ook twitter en eerdere berichten:

Advocaten: vrijspraak in Staatsliedenbuurt-zaak

‘Hamza B. veroordeeld door valse verklaring’

Staatsliedenbuurt: twee keer levenslang geëist

Undercoveractie in onderzoek Staatsliedenbuurt

Overvaller ontkent dubbele moord

Dna-spoor is minimaal maar: ‘een aanwijzing’

Contraexpertise dna-bewijs gunstig voor verdachte