‘Screening in Rotterdamse haven moet strenger’

De directeur van beveiligingsbedrijf Securitas wil dat de screening voor beveiligingsmedewerkers in de Rotterdamse haven strenger wordt.

Verleiding

Directeur Bart Schmeink van beveiligingsbedrijf Securitas stelt vast dat drugscriminelen de beveiligingsorganisatie bewust proberen te infiltreren. Hij zegt dat vandaag in het Algemeen Dagblad. ‘We kennen voorbeelden van havenbeveiligers die stilstaan voor een stoplicht en een stapel bankbiljetten in hun auto gegooid krijgen. Anderen staan naar een voetbalwedstrijd van hun zoontje te kijken en worden ineens aangesproken. Er worden hoge bedragen geboden om toegangspassen voor een weekend uit te lenen. De verleiding kan dan groot zijn.’

Kwetsbaar

Het bedrijf bleek hiervoor ook kwetsbaar te zijn, schrijft de krant. Vijf medewerkers werden in 2020 aangehouden voor drugssmokkel. Drie ervan werden vrijgelaten, twee zitten nog vast.

Infiltreren

De beveiligers worden wel gecontroleerd op hun antecedenten, maar Securitas heeft aanwijzingen dat criminelen personen zonder strafblad laten infiltreren in het bedrijf. Ze pleit daarom voor een strengere screening, en het uitroepen van de haven van Rotterdam tot veiligheidsrisicogebied, zoals Schiphol dat is, met als gevolg dat de AIVD de medewerkers kan gaan screenen.
Directeur Schmeink vindt dat er veel wordt gedaan aan het tegenhouden van drugs in de haven, maar hij stelt ook dat dit een ‘extra barrrière’ zou zijn.