Marokko confiskeert geld recordrover

De Britse justitie is erin geslaagd beslag te laten leggen op de banktegoeden en andere bezittingen in Marokko van kooivechter Lee Murray. Al zijn bezittingen zullen naar Engeland worden getransfereerd en daar in beslag worden genomen. Murray, die de Marokkaanse nationaliteit heeft, zit in Marokko vast voor de grootste cashroof ooit in Groot-Brittannië: de Tonbridge depot raid. Bij die roof op 21 February 2006 werd bij een vestiging van Securitas in Tonbridge, Kent 60 miljoen euro aan Britse ponden buitgemaakt. Murray (31), die van oorsprong uit Zuid-Londen komt, vluchtte naar Marokko. Maar hij werd daar van juni 2010 eerst veroordeeld tot 10 jaar en na een hoger beroep tot 25 jaar cel.

In Kent zijn vier andere overvallers veroordeeld. Bij de overval zijn 16 mensen gegijzeld en vastgebonden waaronder een jong kind. Medeverdachten wezen Murray (codenaam stopwatch, foto onder) aan als de genius achter de raid.

Lee Lamrani Ibrahim “Lightning” Murray (ofwel ?? ???????? ??????? ?????) is van Brits-Marokkaanse komaf en volgde een carrière in de mixed martial arts.

Murray staat bekend als een extreem agressieve vechter die echter ook buiten de ring, met name in het nachtleven, geregeld in schilderachtige vechtpartijen verzeild raakte.

Zo viel hij begin jaren negentig een medeweggebruiker aan na een conflict in het verkeer. Zijn vervolging verhinderde hem in de Verenigde Staten te vechten, want dat land liet hem niet toe. Later liep hij een contract mis door verwondingen na een steekpartij.

Hij vocht ook voor de deur van een Londense nachtclub in 2002 een partijtje uit met collega-kooivechter Tito Ortiz. Murray houdt vol dat Ortiz in het straatgevecht knockout ging. Ortiz bestrijdt dat pertinent, ‘ik ben nog nooit bewusteloos geslagen en zal nooit bewusteloos worden geslagen’, aldus Ortiz.

Op 28 september 2005 raakte Murray in een gewelddadig conflict buiten bij de Funky Buddha club in Londen, bij gelegenheid van het verjaardagsfeestje van topmodel Lauren Pope. Dat eindigde met geprikte long en afgesneden slagader. Vier keer moesten de doktoren vechten voor zijn leven tijdens de urenlange operatie.

Volgens de doktoren heeft hij zijn leven met name te danken aan de snelheid en het uithoudingsvermogen waarmee verplegend personeel verse zakken bloed wist aan te voeren van de bloedbank.

Kort daarop overviel hij als Stopwatch Securitas.

Kijk naar de intense stare-down met collega-vechter Silva, die bijna uit de hand loopt.

{youtube}ZCfyfVdXY30{/youtube}