See, Buy, Bomb

Kunnen spullen, die je achter de douane op een vliegveld kunt kopen, gebruikt worden voor een terroristische aanval op een vliegtuig? Ja, zegt de Amerikaanse veiligheidsonderzoeker Evan Booth, die de afgelopen tijd als een soort MacGyver luchthavenwinkels af stroopte, op zoek naar bruikbare spullen om als wapen in te zetten. Op het Hack-in-the-Box congres in Amsterdam maakte hij vandaag zijn bevindingen bekend. 

 

Door Arjan de Boer

 

Daarnaast zocht hij naar geschikte plekken op luchthavens om de boel in elkaar te zetten. Ook die vond hij, de ruime wc’s waar je baby’s kunt verschonen bieden een werkbank, een stopcontact en kunnen -heel belangrijk- op slot. Ook de business-class slaapruimtes op luchthavens bieden wat je nodig hebt, een paar uur ruimte en privacy.

Booth fabriceerde tijdens zijn vooronderzoek van alles, van de meest vreselijke slagwapens op basis van tijdschriften, souvenirs plakband en flosdraad tot zeer effectieve kruisbogen. In even humoristische als verontrustende filmpjes die hij toonde tijdens HITB 2013 probeerde hij de wapens met succes uit op meloenen en kokosnoten omdat die ongeveer de hardheid hebben van de menselijke schedel.

Brand

Maar daar zit niet het grootste gevaar onderkende ook Booth. Het gevaarlijkst aan boord van een vliegtuig zijn ontploffingen en brand, en dus zocht Booth naar manieren om die te veroorzaken. De onderzoeker zocht -en vond- talloze manieren om zijn doel te bereiken. Benodigdheden: twee handen vol 9V batterijen, een haardroger,  een op afstand bestuurbaar vliegtuigje, een Zippo-aansteker genoeg spuitbussen, zijn koffer en voldoende brandbare plastic rommel.

Cruciaal zijn het op speelgoedvliegtuig en de aansteker. Daarvan maakte hij een op afstand bestuurbare ontsteker. Daarna was het zoeken naar de juiste combinatie van spullen om zijn koffer op afstand in brand te laten vliegen. Booth gebruikte de ventilator uit de haardroger om in de koffer onder alle omstandigheden genoeg zuurstof toe te voegen.

De koffer die Booth uiteindelijk in zijn filmpje liet zien, ging binnen een minuut in vlammen op, fungeerde als bron voor diverse spuitbussen die ontploften en bleef branden ook na bestookt te zijn met een brandblusser.

Live demo

Tot slot gaf Booth op HITB nog een live demonstratie met de spullen die hij op zijn reis naar Amsterdam had gekocht. Benodigdheden, wederom een op afstand bestuurbaar vliegtuig, wat batterijen, een metalen veertje en –hoe ironisch- een Lego model van het Witte Huis. Booth vermeed brand in het dure Okura hotel maar het was duidelijk te zien dat het veertje in enkele seconden heet genoeg was om een goede fik aan te steken.

De enige vraag die overblijft na het zien van de presentatie van Booth is, waarom deden Richard Reid (die zijn schoenen met semtex probeerde aan te steken) en de terrorist die zijn met semtex gevulde ondergoed in brand probeerden te steken zo moeilijk? Het kan zoveel makkelijker en effectiever met de spullen die miljoenen reizigers dagelijks de hele aardbol over slepen.

De hele presentatie van Booth is te zien op YouTube.