‘Selectiefunctionaris undercovers politie geschorst’

De functionaris die bij de landelijke eenheid van de Nationale Politie is belast met de werving en selectie van undercover-agenten voor infiltratie-operaties is dinsdag met onmiddellijke ingang buiten functie gesteld. Volgens de NRC gebeurt dat wegens vermoedens van seksueel grensoverschrijdend gedrag en het misbruik maken van zijn positie.

Sollicitanten

De man is al lang in dienst van de politie.

Hij zou volgens verscheidene meldingen sollicitanten om seksuele gunsten hebben gevraagd in ruil voor een positieve beoordeling. Er zijn ook meldingen gedaan over handtastelijkheden.

Of er agenten die zijn aangenomen voor infiltratiewerk nadat ze zijn ingegaan op onzedelijke voorstellen is onbekend.

Slechte werksfeer

Omdat er het vermoeden van plichtsverzuim bestaat is de functionaris geschorst. De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de Landelijke Eenheid onderzoekt de zaak.

Binnen bepaalde afdelingen van de landelijke eenheid van de Nationale Politie is er sprake van een zeer slechte werksfeer, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. De afgelopen twee jaar hebben drie agenten zelfmoord gepleegd, een van hen was een undercover agent.

Vorige week vrijdag heeft de rijksrecherche een 47-jarige hoofdinspecteur van de Landelijke Eenheid aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Hij wordt ook verdacht van het schenden van zijn ambtsgeheim en ambtelijke corruptie.